ENG     DE    SRB
B i o g r a f i j a

 

 

nikola pesicNikola Pešić je rođen 1987. godine u Pirotu (Srbija), gde je sa devet godina započeo svoj muzički put u okviru osnovne muzičke škole u klasi profesora Jurija Kirejčuka i Tatijane Slivinskaje (Ukrajina). Nakon završetka srednje Muzičke Škole u Nišu, upisuje Fakultet Umetnosti u Nišu i na odseku za klavir studira najpre kod prof. Aleksandra Serdara a zatim i prof. Zorana Jančića (Bosna i Herzegovina) u čijoj je klasi, sa najvišom ocenom diplomirao. Sticanjem diplome u klasi prof. Zorana Jančića, postaje peta generacija pedagoške i pijanističke loze čuvenog Franca Lista. Od septembra 2010. je zaposlen kao profesor klavira i korepetitor u državnoj muzičkoj školi "Dr. Dragutin Gostuški" u Pirotu i njegovi učenici postižu zapažene rezultate na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.

 

U maju 2016. je uspešno završio Master studije za muzičko izvođenje na Univerzitetu Umetnosti u Bernu – Hochschule der Künste Bern (Švajcarska), u klasi profesorke Patricie Pagny (Francuska). Trenutno je student Master studija za muzičku pedagogiju na istom Univerzitetu. Pored klavira izučavao je fortepiano sa prof. Edoardo Torbianelli (Italija), čembalo sa prof. Takashi Watanabe (Japan) kao i savremenu muziku kod prof. Pierre Sublet (Švajcarska). Takođe je sarađivao sa mnogim eminentinim profesorima i umetnicima: prof. Aleksandar Serdar, prof. Marija Dinov Vasic, majstorski kurs sa prof. Majklom Lesliem (Kraljevska Akademija u Glazgovu), letnja škola u okviru Festivala “Ohridsko Kulturno Leto” sa Borisom Romanovim (Rusija), Tatiana Koruntskaya (Švajcarska), Barbara Doll, Patrik Jüdt (Nemacka), Robert Morawski (Univerzitet Frederik Šopen u Varšavi - Poljska), Mayumi Seiler, Yukiko Sugawara (Japan).

 

Kao student nastupio je na gotovo svim koncertima u organizaciji fakulteta, kao solista i član klavirskog dua. Izdvaja se učešće u projektu “Integralno izvođenje svih dela za klavir i orkestar L. van Betovena” gde je svirao Betovenov klavirski koncert br.4 u G-duru, u Nišu (Srbija) i Skoplju (Makedonija). Osvajač je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima mladih pijanista. Aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Švajcarske, Francuske, Austrije, Italije, Srbije itd. Nastupio je i sa orkestrom OperaVox (Rumunija), pod rukovodstvom dirigenta Salvatore Cicera (Švajcarska, Italija), a takođe je bio privilegovan da u sklopu sexteta “Martinu Project”, nastupi na Excellence Kammermusik Koncertu u Bernu. U saradnji sa kolegama iz klase prof. Pagny, Tasti’Era Projects i uz podršku Yamaha Europe, snimio je CD “Opus 1”, humanitarnog karaktera, za pomoć ugroženoj deci u Africi. Takođe je za izdavačku kuću Acathus Music snimio CD i video u sklopu zbirke za klavir „Flying Fingers“ Daniela Helbaha (Švajcarska). Dobitnik je stipendije Fondacija Rita Zimmerman, Dr. Pierre i Marie Spring-Tschanz u Bernu kao i Fondacije Irène Dénéréaz u Lozani.